Wat is de perfecte domeinnaam voor mijn onderneming?

Een geschikte domeinnaam bedenken is cruciaal voor jouw onderneming. De domeinnaam is het unieke adres naar jouw website. Een goed gekozen domein draagt bij aan professionaliteit, herkenbaarheid, vindbaarheid en online identiteit. Daarom is het aan te raden om weloverwogen een passende domeinnaam te kiezen voor jouw onderneming. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moet je zoal rekening mee houden? En wat als jouw keuze niet beschikbaar is? Wees in elk geval gerust, want er leiden meerdere wegen naar Rome.

Een domeinnaam: waar moet ik rekening mee houden?

Jouw domeinnaam dient allereerst te voldoen aan vier eisen. Een domeinnaam kan enkel letters uit het Nederlandse alfabet en cijfers tussen nul en negen bevatten. Je mag een koppelteken (-) gebruiken, mits je deze plaatst tussen twee letters of twee cijfers. Daarnaast heeft een domeinnaam een minimale lengte van drie tekens en een maximum van 63 tekens. Met dat in het achterhoofd kun je gaan brainstormen over je domeinnaam. Verwerk daarin in ieder geval kort, maar krachtig de naam van je onderneming. Op die manier zullen klanten jouw naam beter onthouden. Een goede domeinnaam vergroot ook je vindbaarheid in Google.

Gebruik je creativiteit

De kans bestaat dat jouw favoriete domeinnaam al vergeven is. Wees niet getreurd en gooi je creativiteit in de strijd. Je kunt het probleem oplossen door bijvoorbeeld synoniemen te gebruiken, te variëren tussen enkelvoud en meervoud, een koppelteken of cijfers te plaatsen, makkelijk te begrijpen woorden uit een andere taal in te zetten of (subtiel) gebruik te maken van een andere extensie  – het laatste stukje achter je domeinnaam zoals .nl of .com. Wist je dat er allerlei nieuwe extensies bestaan zoals .store, .tech en .online? Deze extensies kunnen geloofwaardigheid en herkenbaarheid ten goede komen.

Domeinnaam kopen

Een andere manier om je bezette domeinnaam te registreren, is proberen deze over te kopen van de huidige eigenaar. Het komt voor dat een vergeven domein niet wordt gebruikt. Aan de overname van een domein zijn wel kosten verbonden. De eigenaar bepaalt het prijskaartje. Een hostingdienst kan je helpen in contact te komen met de eigenaar, maar je moet de onderhandelingen wel zelf voeren. Heb je uiteindelijk de domeinnaam die je wilt? Dan kun je deze gaan kopen. Google maar eens op ‘nl domein kopen’ en je zult zien dat hiervoor talloze mogelijkheden bestaan. Via een hostingdienst is een domeinnaam registeren zo geregeld.