Voor als je meer wil weten over koolstofweefsel

Er is op het internet of in brochures veel te lezen over koolstofweefsel en daarnaast ook over ‘carbon’. Deze laatste term is eigenlijk vanuit het Engels overgenomen en is precies hetzelfde als koolstofweefsel, het bestaat namelijk uit koolstof (carbon). Koolstof is organisch wat betekent dat het een natuurlijk element is, en je het overal in de natuur tegen kan komen. Maar daarnaast ook in het heelal en in mensen en dieren. In de natuur zitten koolstofverbindingen in diamanten en in grafiet. In de scheikunde wordt dit ook wel ‘C6’ genoemd, waarbij de C staat voor carbon.

Verwerking koolstof

Het koolstof kan dus worden bewerkt tot een weefsel, wat uiteindelijk voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Dit komt vooral doordat het koolstofweefsel erg sterk is, flexibel en absoluut niet zwaar. Je kan het eenvoudig bewerken en buigen zonder dat het breekt. Door het te verwerken in composiet zijn er veel mogelijkheden met het materiaal. Het weefsel wordt dan namelijk opgebouwd in verschillende lagen van diverse materialen. Elk materiaal heeft een andere werking waardoor de verschillende  mogelijkheden te realiseren zijn.  Om te ontdekken hoe stevig koolstofweefsel is, zou je het eens moeten vergelijken met drie lagen glasweefsel. Één groot voordeel van koolstofweefsel is, dat de vezels die verwerkt zijn niet roesten. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over roestvorming op de plekken waar je het hebt bevestigd.

Vergelijkbare materialen van koolstofweefsel
Je hebt koolstofweefsel maar daarnaast heb je ook vergelijkbare materialen zoals glasvezel en aramide. Beide vezels worden gebruikt in composiet. Wat koolstofvezel beter maakt is de manier van bewerken, het is zachter dan bijvoorbeeld aramide. Glasvezel daarentegen is erg stug en moeilijk te bewerken vergeleken met koolstofweefsel. Glasvezel mag dan wel goedkoper zijn, maar je hebt er veel meer van nodig dan wanneer je koolstofvezel gebruikt.