Handige gids over het energielabel voor bedrijfspanden

energiezuinig bedrijfspand

Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een bedrijfspand. De waarde van de energiezuinigheid wordt uitgedrukt van energielabel A tot energielabel G. Belangrijk in de berekening van het energielabel zijn zaken zoals isolatie van daken, vloeren, gevels en ramen, installaties en het gebruiksoppervlak. Het energielabel, aan te vragen bij Bedrijfsenergielabels B.V., is een soort van benadering van de werkelijkheid. Een aantal zaken hebben daarom een standaardisering. Je kunt daardoor bedrijfspanden beter met elkaar vergelijken.

Wanneer heb je als bedrijfspand een energielabel nodig?

Wettelijk is het zo dat je bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand verplicht zo’n label moet overhandigen. Sommige banken stellen ook de eis dat er een energielabel moet worden opgesteld voor financieringen. In sommige gevallen is een minimum energielabel vereist. Dit betekent dat je een energielabel moet laten opstellen. Haal je het vereiste energielabel niet, dan kan je een energieadvies laten opstellen. Zo weet je welke stappen je moet nemen om het vereiste energielabel te kunnen verkrijgen.

Wat voor gebouwen hebben verplicht een energielabel nodig? 

Bijna alle gebouwen hebben verplicht een energielabel nodig. Uitzonderingen op de regel zijn gebouwen zoals alleenstaande gebouwen kleiner dan 50 m2, niet gekoelde of verwarmde panden ten behoeve van mensen, religieuze gebouwen, industriefuncties en monumenten. Is een overheidsgebouw groter dan 250 m2, dan heeft dat gebouw een energielabel nodig en moet het duidelijk aan het publiek laten zien.

Wat voor energielabel is verplicht?

Vanaf januari 2023 is alleen voor kantoren energielabel C verplicht. Overigens geldt dit niet voor bedrijfspanden kleiner dan 100 m2. Er wordt verwacht dat de overheid ook voor andere gebouwen soortgelijke eisen gaat stellen. Maar vooralsnog is dit niet zo. Banken kunnen bij een aanvraag van financiering vragen naar een minimaal energielabel waar een pand aan moet voldoen. Heb je geen geldig energielabel, dan moet je maatregelen nemen om toch aan de eisen van het minimale energielabel C te voldoen. Als je kijkt naar energielabel voor woningen, dan wil de overheid dat woningen met energielabel E, F en G vanaf 2030 niet meer worden verhuurd. De labels worden geregistreerd in een database van de Rijksoverheid. Deze database kan iedereen in Nederland online bezoeken. Als er een energielabel wordt geregistreerd, dan is dit gelijk te controleren en terug te zien in de online database. Labels zijn tien jaar geldig.