Een autoverzekering afsluiten doe je zo

Als je net je eerste auto van plan bent te kopen, maar je geen idee hebt wat een autoverzekering is, wat het inhoudt en welke je nodig hebt. Dan ben je niet de enige. Iedereen met een auto is begonnen met informatie zoeken en daarom geven we je in dit artikel kort uitleg over wat een autoverzekering is. Zo kan je met een gerust hart je autoverzekering afsluiten.

Heb je een autoverzekering nodig?

Een autoverzekering heb je nodig als je een auto koopt die een bouwjaar heeft dat boven een bepaald limiet zit. Een aantal oudere auto’s hoeven namelijk niet verzekerd te worden of kunnen de goedkoopste verzekering veroorloven. Een autoverzekering hebben is wettelijk vastgesteld, omdat de nederlandse regering niet wilt dat je in de schulden komt. Auto’s en je omgeving kunnen namelijk vrij duur zijn. Wanneer jij per ongeluk een paal omver rijdt of in een auto ongeluk zit moet alle schade betaald worden. Als dit je te vaak in het leven gebeurt kunnen de kosten oplopen en zit je in de schulden. Met een autoverzekering worden de kosten gedekt en kun je lekker verder rijden.

Hoe werkt een autoverzekering

Wanneer je naar een verzekeraar gaat zie je meerdere autoverzekeringen staan. Deze zijn allemaal anders. Lees goed door wat er allemaal verzekerd wordt bij WA, WA+ of all risk. Ze dekken namelijk allemaal andere dingen. Waarom? Omdat een autoverzekering van premie kan verschillen (premie = het maandelijkse bedrag dat je betaald). Dit komt door een aantal factoren, bijvoorbeeld hoe lang je je rijbewijs hebt of hoe vaak je een ongeluk hebt gehad. Ook de wijk waar je woont heeft invloed op je verzekering en de auto waar je in rijdt. Rijdt je bijvoorbeeld in een BMW, dan is de kans groter dat je premie hoog is, omdat je auto duur is. Rijdt je in een goedkopere auto of heb je veel schadevrije jaren (jaren dat je achtereenvolgens geen ongeluk hebt gehad) dan kan je premie lager zijn.